Правила бокса федерации бокса Украины

Ассоциация "Новое созвездие" стремится проводить соревнования на самом высоком уровне. Будь то международный турнир, чемпионат страны, города или клуба. Для этого необходимо также чтобы каждый человек принимающий участие в мероприятии знал свои права и обязанности. Для этого тренерский совет ассоциации предложил опубликовать правила соревнований по боксу и кикбоксингу на нашем сайте. Теперь вы имеете возможность получить информацию по интересующим Вас вопросам подключившись к интернету и зайдя на наш сайт.

Президент Ассоциации, Запольский Д.П.

Зміст

  • 1.Ринг
  • 2.Рукавиці для бою
  • 3.Бинти
  • 4.Форма одягу
  • 5.Місце проведення змагань
  • 6.Вагові категорії, зважування
  • 7.Жеребкування, складання пар
  • 8.Раунди
  • 9.Секундант
  • 10.Суддівська колегія федерації боксу України
  • 11.Кваліфікація суддів
  • 12.Головна суддівська колегія
  • 13.Характер і система проведення змагань.
  • 14.Учасники змагань. Допуск до участі у змаганнях
  • 15.Рефері
  • 16.Бокові судді
  • 17.Допоміжний суддівський персонал
  • 18.Визначення переможців(рішення)
  • 19.Підрахунок очок
  • 20.Штрафні очки
  • 21.Нокдаун і нокаут
  • 22.Допуск до змагань після нокауту
  • 23.Обов'язки та права учасників
  • 24.Приймання ліків
  • 25.Присутність медиків
  • 26.Представництво команд
  • 27.Визначення особистих місць
  • 28.Визначення командних МІСЦЬ

    Правило 1 Ринг

    На всіх змаганнях ринг має відповідати таким вимогам: 1.Розмір. Мінімальний розмір сторони рингу по внутрішній линії канатів повинен бути 4,9 м, максимальний - 6,1 м. Міряти по внутрішнім сторонам канатів.

    2.Помост та кутові подушки. Якщо ринг встановлено на помості, то розмір помосту має бути не менш ніж 8x8; відстань від канатів до краю помосту - не менш ніж 50 см. На помості не можуть знаходитись які-небудь виступаючі частини. Сама висота помосту не більше 1м.20см.

    Подушки та канати в протилежних кутах рингу повинні бути різного (червоний та синій) кольору. Червоний кут має бути ліворуч і ближчим до столу головної суддівської колегії. У нейтральних кутах рингу подушки мають білий колір. Розміри подушок- ширина 20 см, товщина-5-7см.

    3. Покриття підлоги (помосту) рингу. Помост повинен бути рівним, добре закріпленим. Його застеляють пресованою повстю або іншим подібним пружним матеріалом. Товщина покриття не менше 2-3 см.Поверх нього натягується брезент або інший матеріал і закріплюється у визначених місцях по краях рингу. Покриття має виходити за канати рингу не менш ніж на 50 см.

    4.Канати. Площа рингу обмежується трьома або чотирма канатами товщиною 3-5 см, які туго натягуються поміж чотирьох кутових стовпів. Стовпи покриваються м'яким або гладким матеріалом і мають бути об'еднані з кожної сторони на однаковій вщстані двома перемичками завширшки 3-4 см. Перемички не повинні ковзати по верхньому та нижньому канатах. Вістань між кутовими стовпами та канатами рингу має бути не менше 50см. Усі металеві розтяжки покриваються м'яким матеріалом. Якщо ринг має три канати, то нижчий має відстань від підлоги 40см, другий - 80 см, верхній - 130 см. При чотирьох канатах нижчий натягуеться на висоті 40см, другий- 70см, третій- 100см, чєтвертий- 135 см.

    5.Сходи. Якщо ринг встановлено на помості, то на його протилежних сторонах мають бути східці для боксерів і секундантів і ще один у нейтральному куті - для рефері і медичного персоналу.

    В двох нейтральних кутах за межами рингу прикриплюються два маленьких пластикових мішечки, в які рефері кидає тампони з вати або серветки, використані ним для зупинки кровотеч.

    6.На великих змаганнях може бути два ринги.

    7.Місця для суддів, вільних від роботи, розташовуються позаду головної колегії судів.

    8. В поміш,енні канати рингу мають бути встановленні від стін на відстані 2-3 метри.

    Місце глядачів віддалене від каната рингу на 3-4 метра.

    9,Освітлення рингу не менше 1000 пюксів. Ринг освілюється тільки з верху. Бокове освітлення заборонено.

    10.Коло рингу має бути: В червоному та синьому куту відра, для зливу води. Воду в пластикових пляшках приносить секундант. Стільці для боксерів і секундантів. Столи, стільці для головногої колегії суддів та суддів.

    На столі головної колегії суддів: Суддівська електронна машина, гонг з молоточком, два секундоміри. Комплект суддійських записок на два бої, мікрофони, запасні рукавиці та шлеми червоні та сині, носилки коло столу медперсоналу]. Перший суддя сидить перед столом головної колегії суддів рахувати за годинниковою стрілкою.

    Всі ринги мають мати затвердженну лейбу АІБА. 3 чотирьох сторін рингу столики і крісла для суддів, а навпроти головної колегії суддів два столики і крісла.

    Зліва рингу і справа столи для почесних гостей.

    Правило 2. РУКАВИЦІ ДЛЯ БОЮ

    3. Рукавиці для всіх змагань міжнародного масшгабу та всі першості України проводяться в рукавицях з шгампом АІБА на ліпучках. Червоний кут - червоні рукавиці, синій - сині. Судді присутні при бінтуванні рук і одяганні рукавиць. Судді відповідають за безпеку спортсменів. Всі участники мають боксувати в однакових рукавицях. При цьому вага шкіри має бути не більше половини загальної ваги рукавиць, а набивка рукавиць має важити не менше половини загальної ваги.

    4.Ударна поверхня рукавиці повинна бути видділена помітним кольором, забороняеться розбивати або змішувати набивку рукавиці. В бою використовуюгься тільки чисті і придатні рукавиці на ліпучках.

    5. Кожна пара рукавиць використовуеться не бшьше ніж в шести поєдинках.

    Учасники змагань повинні одягати рукавиці, які забезпечують організатори змагань, боксерам на дозволяється одягати власні рукавиці.

    На змаганнях застосовуються рукавиці 284 г. (10 унцій) кожна.

    Правило 3 БИНТИ

    1. Перед кожним поединком спортсмени бинтують кисті рук еластичним бинтом.. М'який хірургічний бинт має бути довжиною не більше 2,5 м на кожну руку. Ширина бинта - не більше 5 см.

    2. Використання різних видів стрічок, гуми або клейкого пластиря як бинта суворо заборонено, окрім частки пластиря завдовжки 7,6 см та завширшки 2,5 см, яка використовуеться на верхній частині зап'ястя для закріплення бинту.

    3. Використовуеться бінт "Вельпо" довжина якого 2м.50 см. на кожну руку. В кожному бою, потрібні нові бінти. На всіх Чемпіонатах Европи, Світу та Олімпійських Іграх організатори видають бінти на кожен бій.

    Правнло 4. ФОРМА ОДЯГУ

    Участники змагань зобов'язані мати такий одяг:

    1. Одежа (форма). Спорсмени повинні боксувати в м'яких черевиках (без шипів та підборів), шкарпетках (гетрах), трусах, довжина яких не нижче колін, майці, а також мати бандаж. Майка і труси повинні бути різного кольору, або по лінії поясу на трусах має бути контрастна смуга , л|інія пояса- це уявна лінія від пупка до верху поясниці до 10 см ширини. Ні які інші речі не можуть бути вдягнуті в процесі змагань. Використання жиру, вазелину та інших подібних речовин на обличчі, руках на інших частинах тіла забороняється, дозволяеться вазелин на брови.

    На чемпіонатах країни, міжнародних змаганнях спортсмен повинен вдягнути майку червоного або синього кольору в залежності від того, в якому куті рингу вш знаходиться. На змаганнях України на майках і трусах дозволяються рекламні надписи та фамілія спортсмена тільки на українській та російській мовах.

    На міжнародних змаганнях на майці може бути назва країни та фамілія боксера розміром не більше 100см 2 латинською мовою. Форма одягу жінок.

    Використовувати футболку по бажанню. Використовувати протектор груді по бажанню. Жінка-боксер може надівати футболку з коротким рукавом під низ своеї майки. Жінка-боксер може одівати грудний протектор, він має бути виготовлений з матеріалу, який не принесе шкоду супротивниці. Сітки, берет, резинка, заколка для закріплення волосся під шоломом -дозволяється.

    Все інше виготовлено з металу заборонено. Заборонено кліпси, кульчики и т.д. Спеціальні вимоги до судей при суддістві жінок відмінені, у них нема необхідності.

    2. Захист для зубів. Кожний учасник змагань повинен мати капу (назубник)зроблену по його зубах. Боксерові забороняється виймати капу під час поединку. Коли він це робить навмисно, то одержує попередження, або може бути дискваліфікований. Якщо капа випала невмисно, суддя відводить боксера в його кут і секундакг робить все належне для продовження бою. Під час цієї процедури секундантові забороняється розмовляти з боксером. Якщо капа випала 3 рази - виноситься попередження, 4-й раз - друге попередження, 5-й раз дискваліфікація.

    3. Захисний шолом. Кожний боксер зобов'язаний боксувати в захисному шоломі, виготовленому згідно специфікації, схваленої виконкомом АІБА та мати штамп АІБА, та відповідати кольору кута.(червоний і синій). В ринг боксер входить в шоломі а після бою обов'язково його знімає перед об'явою переможця. Шоломи обов'язкові на всіх змаганнях, які проводить Україна, Європа і світ.

    4. Порушення форми одягу. Якщо під час поєдинку у боксера виникають якісь непорозуміння з формою, рефері приймає заходи до їх усунення впродовж не більше двох хвилин. Суддя повинен усунути від участі в змаганнях усякого боксера, який неохайно вдягнутий, не мае бандажу або капи.

    Правило 5. М1СЦЕ ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ.

    1. Змагання з боксу можуть проводитись як у приміщеннях, так на вікритому просторі.

    2. Приміщення повинно бути добре освітленим, забезпечувати вільне розташування рингу, столу головної колегії суддів і допоміжного суддівського персоналу, мати місця для суддів, глядачів, участників, мати вентиляцію. В місці проведення змагань мусить бути не менше двох кімнат (роздягалень) для участників, по одній кімнаті для секретаріату та суддів, кімната для бинтування рук. Повинні бути душ і туалет.

    3. В закритому приміщенні відстань вщід канатів до стін або інших предметів повинна бути не менш двох метрів, температура повітря -не нижче + 16 і не вище + 25°С.

    4. Змагання на відкритому просторі дозволяеться проводити при температурі на нижче + 18° та не вище + 30° С. Майданчик, на якому встановлено ринг, повинен мати захист від сонячних промеів. Проведення змагань під час дощу або вітру швидкістю понад 5 м/сек. забороняється.

    5. Коло рингу в робочих кутах по одному робітнику, щоб витирати шдлогу рингу, від пролитої води секундантами. Потрібні столи в нейтральному куті для мед. жюрі. Навколо рингу п'ять маленьких столиків для суддів і електронної апаратури. Великий стіл для жюрі змагань диктора та ком п'юторщіків. Якщо два ринга - 4 лікарі, якщо один ринг - 2 лікарі. Гонги на рингах (якщо 2) різні за звучанням. Навпроти головної суддівської колеії столи і стіьці, для запрошених гостей. Зліва рингу представники команд, справа рингу тренери і спортсмени, які відпочивають.

    Правило 6. ВАГОВІ КАТЕГОРІЇ, ЗВАЖУВАННЯ .

    Вагові категори. 1.1 .Вагова категорія боксера визначаеться лікарем і тренером, про що робиться запис у медичному паспорті боксера, заявці та медичній контрольній карті.

    Боксер в якого нема медичного паспорту або вже незаповнений домашнім лікарем до змагань не допускається. Боксери жінки проходять так-саме зважування вокремій кімнаті, але мають письмово підтвердити, що вони не вагітні. Боксери маюгь бути побриті дозволяються тільки вуса по ліннії рота, це провіряє лікар на зважуванні. Вага, яка зафіксована на першому зважуванні, відповідає ваговій категорії, в якій боксер проведе всі змагання.Боксер зважується всі дні, коли він боксує за графіком змагань. На змаганнях юнаків 12-14 років, зважування проводиться один раз в перший день.

    2.1. Вагов! категорії, дпя дорослих 1 юніорів:

  • -1-а шонайлегша вага до 48 кг.
  • -2-а щонайлегша вага від 48 кг. до 51кг.
  • -найлегша вага від 51 кг. до 54 кг
  • -надлегка вага від 54 кг. до 57 кг.
  • -легка вага від 57 кг. до 60 кг.
  • -1-а півсередня вага від 60 кг. до 64 кг
  • -2-а півсередня вага від 64 кг. до 69 кг
  • -середня вага від 69 кг. до 75 кг
  • -півважка вага від 75 кг. до 81 кг.
  • -1-а важка вага від 81 кг. до 91 кг.
  • - 2-а важка вага від 91 кг і більше.

    2.2 кадеги: вд 44 кг. до 46 кг.

  • ад 46 кг. до 48 кг.
  • ад 48 кг. до 50 кг.
  • яд 50 кг. до 52 кг.
  • вд 52 кг. до 54 га-.
  • йд 54
  • нд 60 кг. до 63 кг.
  • вд 63 кг. до 66 кг.
  • н'д 66 кг.до 70 кг.
  • нд 70 кг. до 75 й'.
  • нд 75 кг. до 80 кг.
  • ад 80 кг. до 86 кг.

    На змаганнях в Україні добавляються вагові категори 42-44 кг., 86 кг.і більше.

    З.Зважування. .Загальні правила. Порядок зважування має бути таким: а) Усі учасники змагань мусять пройти зважування ранком першого дня змагань з 8-Ї до 10-Ї години ранку. В наступні дні змагань на зважування з'являються ті учасники змагань, котрі боксують в цей день згідно жеребкування. Зважування проводиться з 8-Ї до 9-Ї години ранку. При невеликій кількості учасників зважування можна проводити протягом 30 хвилин і закі нчити за 2 години до початку ПОЕДИНК1В. Головний суддя або представник організації, що проводить змагання, можуть змінити ці умови за потребою (непередбачених обставин). Поєдинки мають починатися не раніше, як через 2 години після закінчення зважування, або через такий проміжок часу, який є достатнім для відновлення сил боксерів, що брали участь у попередніх боях.

    б) Учасники зважуються на медичних, електронних, автоматичних вагах або вагах з гирям и.

    в)Учасники зважуються в формі або оголеними. Вагата інші дані записуються в протокол зважування.

    г) Участникам надається право контрольного зважування на вагах офіційного зважування. вагах або вагах з гирям и.

    в)Учасники зважуються в формі або оголеними. Вагата інші дані записуються в протокол зважування.

    г) Участникам надається право контрольного зважування на вагах офіційного зважування.

    д) Перед тим, як зважитись, учасник повинен пройти медичний огляд і отримати допуск, про що лікар робить позначку в картці учасника.

    е) під час зважування учасник повинен пред'явити посвідчення з власноною фотографією.

    с)3важування проводять офіційно призначені судді. Представники кожного учасника можуть бути присутними при зважуванні, але не мають права втручатися в порядок його проведення.

    3.2. М!жнародні змагання.

    а) Під час міжнародних турнірів або змагань між двома або більше національними федераціями (асоціаціями) зважування здійснює представник країни-організатора змагань. Йому допомагають представники країни або країн, запрошених на ці змагання. Ці представники мають право перевірити вагу будь якого учасника.

    б) Якщо учасник перевищить ліміт своєї ваги (але не більше ніж на один англшійський фунт - 454 г), він може бути допущеним до змагань. Але яким би не був результат боксера, у якого перевищена вага, він одержує очки як такий, що програв. Його суперник, якщо його вага відповідає вазі вагової категорії, він пройшов медичний огляд в цей день та з'явився на ринг для проведення бою, отримуе очки, як переможець. Якщо обидва боксери перевищать ліміт своеї вагової категорії, то вони принесуть своїй команді очки, які нараховуються переможеному.

    в) Якщо вага участника більша за один англійський фунт (454г), але не перевищує шести англійських фунтів (2,7 кг)офіційному прсдставникові команди суперників надається право дати згоду на проведення цього бою. При цьому бій вважається виграний командою, вага боксера якої відповідає цій ваговій категорії. Па зважуванні має бути 2-3 ваги розділені перегородками, 2-3 кабнки, для лікарів. Наклейки на вагах і кабінках вагової категорії. На вході 2 чоловіки провіряють паспорти і рік народження та країни, 2 чоловіки на заповненні боксерських паспортів.

    Правило 7. ЖЕРЕБКУВАННЯ, СКЛАДАННЯ ПАР.

    1. Жеребкування.

    1.1. Жеребкування здійснюють представник організації, яка проводить змагання, головний суддя, головний секретар в присутності офіційних представників команд учасниць змагань.

    1.2.Жеребкування робиться для боксерів, які пройшли зважування. Дозволяється проводити жеребкування під час першого зважування. В цьому разі номери рсзігруються самими учасниками. При проведенні командних змагань і турнірів з персональмим допуском учасників жеребкування можна проводити до початку зважування. Номер зберігається учасником (командою) на вєсь час змагань.

    1.3. Під час особистих і особисто-командних змагань можна проводити розсіювання найсильніших учасників і спортсменів від однієї організації. Графік боїв при цьому можна зробити так, щоб найсильніши боксери були вільшні від боїв у першому колі (тобто знаходились в рівних умовах.( Додаток 12).

    2. Складання пар.

    2.1.Боксери кожної вагової категорії поділяються на пари таким чином: боксер, що отримав перший номер зустрічаеться з боксером під номером два, боксер під номером три з боксером під номером чотири ит.д.

    2.2.У змаганнях, де кількість учасників більше за чотири, пари складаються так, щоб забезпечити у другому колі участь, 4,8,16,32 і т.д. боксерів.Вільними від поединків у первому колі залишаються боксери, що мають більши номери. У другому колі вони боксують першими. При непарній кількості вільних боксерів учасник, що отримав останній номер, зустрічається з переможцем первого бою. Боксеру, що не провів ні одного бою, медаль не дається. 11

    Правило 8. РАУНДИ

    1. Тривалість бою залежить від розряду учасників і встановлюється: на всіх змаганнях.

  • - юнаки 12-14 років новачки і 3-й розряд- 3 раунди по 1 хв;
  • 1-йі 2-йрозряд- Зраунди по 1,5хв;
  • - юнаки 15-16 років новачки - 3 раунди по 1 хв;
  • 2-й і 3-й розряд - 3 раунди по 1,5 хв;
  • 1 -й та м/с - 3 раунди по 2 хв;
  • - взрослі і юнюри новачки - 3 раунди по 1,5 хв;
  • 2-й і 3-й розряд - 3 раунди по 2 хв;
  • 1 -й і м/с, м/с мк - 4 раунди по 2 хв;
  • - жінки . 3 раунди по 2 хв;

    Абсолютний Чемпіонат України проводиться боксерам и вагових категорій від 81 кг. і вище за формулою бою 5 раундів по 2 хв. Між раундами надається одна хвилина перерви. Додаткові раунди не призначаються.

    2.3упинки поєдинку для зауважень, попереджень, проведення в порядок форми, обладнання, а також з інших причин не входять у дві хвилини раунда, тобто фіксується "чистий час".

    3. Тривалють денних чи вечірніх змагань не може перевищувати чотирьох годин. При проведенні денних та вечірніх магань перерва між ними має бути не менше двох годин.

    Правило 9, СЕКУНДАНТ.

    1 Кожен учасник має право на одного секундакга і одного помічника секунданта.

    2 Тільки секундант і його помічник можуть підніматися на помост рингу, одинз них може входити в ринг.

    3. Секунданти допускаються до рингу тільки в спортивному костюмі ( штани, майка або светр, легке спортивне взуття).

    4. Під час бою ніхто з секундантів не може знаходитись на помості рингу. До початку раунда секундант або його помічник повинен прибрати з рингу стілець, рушник та інші предмети.

    5. Секундант, який допомагає боксеру під час перерви між раундами, повинен мати при собі рушник та губку. 12

    6. Секундант може зупинити бій на користь суперника. Якщо секундант бачить, що його боксер не може продовжувати поєдинок, він викидає на ринг рушник або губку. Коли рефері веде відлік секунд нокдауна, викидати на ринг рушник або губку не можна.

    7. Під час бою секундант та його помічник не можуть підказувати боксерові, допомагати або підтримувати його. Якщо вони це роблять, то можуть бути дискваліфиковані. Боксер може дістати зауваження, попередження або бути дискваліфікованним рефері за порушення правил секундантами.

    8. Секундант, помічник або офіційний представник, якщо вони опелюють під час бою до глядачів можуть бути усунені від виконання своїх обов'язків до кінця змагань. Якщо секундант або його помічник усунені за порушення правил, то вони не моють права секундантами до кінця цього кола. Якщо під час змагань секундант або його помічник будуть у друге покарані за порушення правил, то вони позбавляються можливості бути секундантами до кінця змагань.

    Правило 10. СУДД1ВСЬКА КОМ1ССІЯ ФЕДЕРАЦІЇ БОКСУ УКРАЇНИ

    назначається виконкомом Федерації та затверджується Радою Федерації боксу України на 4 роки. Складається з голови коміссії, помічника, секретаря та 3-х, 4-х членів комисії, які мають бути рефері АІБА або ЄАБА з багатолітнім стажем суддівства. Всі члени коміссії мають представляти різні області України. Суддівська комісія керується Правилами суддівства України і АІБА та статутом Федерації боксу України. Всі питання, які виникають на змаганнях вирішуються представником суддівської комісії, та головним суддею змагань. Комісія займається назначенням суддів на всі змагання України і Міжнародні змагання, веде рейтинг суддів, приймає іспити на звання судді національної категорії, оцінкою суддівства суддів в рингу і збоку. Представник суддівської комисії на всіх змаганнях проводить зустрічі рефері в і суддів з секундангами та представниками команд для обміну думками.

    КОЛЕГІЯ СУДДІВ

    1. Суддями з боксу є особи, що мають відповідну підготовку, віддані справі боксу, визнають чесність, принциповість, шляхетність головними моральними принципами. Виконання суддівських обов'язків є почесною і відповідальною справою.

    2. Суддя з боксу повинен піклуватися про здоров'я боксера, суворо і об'єктивно ставитись до виконання правил і вимагати від боксерів неухильного їх дотримання.

    3. Судді повинні мати форму білого кольору: сорочку, штани, шкарпетки, спортивні туфлі без підборів та емблему національної категорії. Рефері та кутові судді одягають темну краватку типу "метелик". Поза рингом судді можуть бути в піджаках. Під час змагань, судді знаходяться у відведених для них місцях. Вони повинні утримуватись від спілкування з представниками, тренерами, участниками.

    4. На одних і тих же змаганнях суддя не може виконувати обов'язки представника, тренера або секунданта.

    5. Суддівська колегія змагань формується суддівською комісією боксу України. Головний суддя і суддівська колегія змагань, по результатах яких присвоюється звання "Майстер спорту України", призначаються суддівською комісією Федерації боксу України.

    6. Кількісний склад колегії суддів залежитъ від масштабу змагань, кількості учасників і затверджується організацією, яка проводить змагання згідно з розрахунком (додаток № 14).

    7. До складу колегії суддів входять:

    а) Головний суддя, головний секретар, головний лікар, заступник головного судді, представник організації, що проводить змагання, який мусить мати суддівську категорію з боксу ( головна суддівська КОЛЄГ1Я, ГСК).

    б) Рефері (суддя на рингу) і бокові судді.

    в)3аступник головного секретаря, секретарі, судді-хронометристи, судді-інформатори, судді при учасниках, судді, які видають рукавиці, судді, які виводять боксерів, комендант (допоміжний суддівський персонал), 2 чол. витирають кути.

    8. Кожний бій обслуговує бригада з п'яти бокових суддів і рефері. На змаганнях міського і обласного масштабів при недостатній кількості суддів дозволяється судити трьома боковими суддями.

    9. Для забезпечення нейтралітету (безсторонності) суддівства ні за яких обставин не дозволяється обслуговування поєдинку двома представникам и одного регіону (м іста, області).

    10. На всіх змаганнях головна колегія суддів веде дві контрольні записки. На змаганнях міського та обласного масшгабів контрольна записка може бути одна.

    Правило 11. КВАЛІФІКАЩЯ СУДД1В

    1.На Україні звання судді по спорту і судді першої категорії присвоюють обласні комитети спорту чи федерації боксу. На звання судді національної категорії Украни потрібно здати екзамени ( письмовий, усний та практичний ) і заплатити Федерації боксу України 50 у.о., для розвитку боксу.

    2. На звання судді міжнародної категори ЕАБА здають екзамени комісії европейській Федерації боксу. На звання судді міжнародної категорп АІБА здають екзамени комісії Світовій Федерації боксу. Плата за екзамени 100 американських доларів у Швейцарський банк. Оплату всіх витрат членів екзаменаційної комісії (2чол) несуть особи, які здають екзамени, або Федерація.

    3.Для сдачі екзаменів вік кандидата не має перевищувати 45 років. Вік рефері в рингу обмежується 60 роками. При досягнення 60 років рефері або суддя повинен пред'явити дозвшіл медичної комісії, дпя продовження подальшої діяльності.

    4. 3 метою підтримки та поліпшення якості суддівства, забезпечення единої інтерпретації правил змагань, підбору нових рефері та суддів суддівська комісія організує і проводить семінари.

    5. При формуванні суддівських колегій необхідно дотримуватись таких вимог:

    а) На всіх національних першостях і чемпіонатах, а також міжнародних змаганнях головними суддями можуть бути тільки

    с). Зупинити бі й зробити необхіді вказівки рефері в разі його помилки або неправильної поведінки, замінити рефері, якщо він допускає неправильні дії або не контролює перебіг бою, а також за вимогою лікаря у випадку, коли боксер отримав травму.

    Процедура заміни рефері. По команді Головного судді секундометрист б'є в гонг і другий рефері, якого назначив Головний суддя, виходить в ринг, для продовження бою.

    ж). Зупинити бій і оголосити переможцем за явною перевагою одного {з боксерів, якщо рефері не зупиняе бій, а дійсне становище вимагає цього. Зупинити бій і оголосити переможцем боксера, який досяг переваги в 20 ударів у третьому раунді, а в кадетів і жінок 15 ударів в другому раунді.

    з) Дати команду продовжувати бій, якщо рефері, зупинивши його, зробив помилку.

    и) Переміщувати суддів по ходу змагань для виконання інших обов'язків.

    1) Позбавляти нагород боксерів, дискваліфікованих за порушення правил.

    2) Приймати самостійні рішення в усіх випадках, які виникають в процесі змагань, але не передбачені цими правилами.

    1.3. За столом головного судді знаходяться тільки члени головної суддівської колегії, персонально запрошені головним суддею.

    1.4. Головний суддя та технічний делегат не можуть бути рефері або суддею на змаганнях де вони виконують свої функції.

    2. Головний секретар змагань.

    2.1. Головний секретар керує роботою секретаріату і бере участь у роботі мандатної комісії.

    2.2.Головний секретар повинен:

    а) Перевіряти правильність заповнення заявок.

    б) Вести протоколи засідання суддівської колегії і мандатної комісії.

    в)Складати розклад зустрічей і пі сля затвердження його головним суддею оголосити список пар.

    г)Вести всю суддівську документацію згідно інструкції (додаток 3).

    д) Розробляти матеріали для звіту головного судді змагань. 18

    е)3аписувати в класифікаційні білети учасників кількість перемог і розряди боксерів, над якими отримані перемоги, а також поразки нокаутом ( червоними чорнилами) з зазначенням дати.

    е)3абезпечувати суддівську колегію, представників організацій, преси, радіо і телебачення матеріалами про перебіг змагань.

    3. Головний лікар змагань.

    3.1. Головний лікар змагань є заступником головного судді з медичного обслуговування, керує роботою медичного персоналу і несе повну відповідальність за медичне забезпечення змагань.

    3.2. Головний лікар повинен:

    а) Брати участь в роботі мандатної комісії і перевіряти правильність заповнення данних медичного огляду і візи лікаря (дата і підпис) у заявках про допуск учасників до змагань.

    б) Вести медичний нагляд за учасниками під час змагань і у випадку захворювання або травми давати висновки продовження участі в змаганнях, оглядати учасників перед зважуванням, вирішуючи чи допускати їх до змагань. В окремих випадках медичний огляд можна проводити за 30 хв. до боїв.

    в) Надавати медичку допомогу при пошкодженнях і захворюваннях, а також вирішувати питання про госпіталізацію нокаутованих боксерів.

    г) Домагатися додержання санітарно-гігієнічних вимог на змаганнях.

    д) Повідомляти у лікарсько-фізкультурний диспансер за місцем проживання прізвища спортсменів, які програли бій нокаутом, зробивши вцщовщний запис у медичному паспорті.

    е) Проводити медичний огляд суддів і рефері, вирішуючи питання про їх допуск до суддівства у змаганнях.

    е) Лікар при зупинці бою має час до одної хвилини, дпя огляду травми боксера.

    ж) Після закінчення змагань зробити звіт про їх медико-санітарне забезпечення з висновками та пропозиціями.

    3.3. Головний лікар має право:

    а) Знімати учасників та суддів зі змагань за медичними показниками.

    б) Звертатися до головного судді з проханням зупинити бій у випадку, коли боксер отримав травму, а рефері бій не зупинив. 19 Суддів мжнародної та національної категорії затверджує виконком федерації боксу.

    б) На обласних, міських змаганнях керівні суддівські обов'язки доручаються суддям по спорту, а інші -з таким розрахунком, щоб судді, які не мають категорії і проходять стажування, виконували свої обов'язки під наглядом кваліфікованих суддів.

    7. В суддівську колегію будь-яких змагань не повинні включатися судді-тренери, спортсмени яких виступакггь в цих змаганнях.

    Правило 12. ГОЛОВНА СУДДІВСЬКА КОЛЕГІЯ

    1. Головний суддя змагань. Головний суддя проводить змагання згідно цих правил і положень про змагання, керує роботою суддівської колегії.

    1.1. Головний суддя повинен:

    а) Перевірити стан і готовність місця змагань, інвентар та обладнання, приміщення для суддів та учасників.

    б) Призначити суддів на зважування, робочі суддівські бригади, провести жеребкування учасників і в деяких випадках жеребкування суддів.

    в) На підставі суддівських записок визначити переможця зустрічі по очках, перевіряти вірність написання прізвищ боксерів,точність підрахунку очок і визначення переможця, наявність чіткого підпису судді; при наявності помилок у суддвській записці визначити ії недійсною і анулювати, а замість неї врахувати результат контрольної записки.

    г) Передавати інформаційній службі оцінки бою боковим и суддями і оголошувати через суддю-інформатора своє рішення про переможця.

    д) Не допускати до змагань учасників, котрі по своєму віку, спортивному розряду, костюму або озовнішньому вигляду не відповідають вимогам правил або положенню про змагання.

    е) Вести контрольну записку по кожному бою.

    е) Щодня по закінченнні програми проводити засідання суддівської колегії разом з представниками, тренерами і медиками, які обслуговуюгь змагання.

    ж) Щоденно аналізувати роботу суддів, давати оцінку їх діяльності і випадку грубих помилок звільняти від суддівства. В кінці змагань дати оцінку роботи суддів, визначити 10 кращих суддів. 16

    з) При одержанні протесту прийняти рішення до закінчення програми цього дня і оголосити його на засіданні представників. Протест може бути зроблений представником впродовж 30 хвилин після закінчення програми з внеском застави у 200 доларів США, або їх грошового еквіваленту. В разі задоволення протесту ця застава повертається представникові.

    и) Не пізніше як через 3 дні після закінчення змагань здати звіт про змагання в організацію, яка проводила їх. До звіту прикласти записки по парах, на які був зроблений протест незалежно від прийнятого рішення, а також суддівські контрольні записки, в яких переможець був визначений рішенням головної суддівської колегії.

    1.2. Головний суддя має право:

    а) Відмінити змагання, якщо місце їх проведення, інвентаря обладнання не відповідають вимогам цих правил.

    б) Зупинити змагання або оголосити перерву, якщо в силу зовнішніх причин місце змагань прийшло в непридатний стан, або глядачі своєю поведінкою заважають нормальному перебігу змагань. В цьому випадку головний суддя робить так: якщо зупинка бою була в першому раунді, то після перерви бій починається знову; якщо зупинка бою відбулася в другому раунді, то після перерви проводиться другий, третій і четвертий раунди повністю, а оцінки за перший раунд зберігаються; коли ж зупинка бою була в четвертому раунді, то переможець визначається по сумі очок, набраних на момент зупинки бою.

    в) Головний суддя має право поміняти рішення рефері суддей у випадку: 1. Коли рефері явно порушив правила змагань (запис відео).

    а) Якщо при розбіжності рішень суддів (3 -2) Головний суддя Технічний делегат та замісник Головного судді мають одну думку по оприділенні переможця, вели суддівські записки. На обласних змаганнях потрібні дві контрольні суддівські записки.

    б). Якщо суддівство відбувається на електронній апаратурі і перевага в бою віддають 1 -2 удари в один кут, а 5 або 4 судді віддають перевагу в другий кут, бій відміяється, якщо є три контрольш суддівські записки жюрі змагань.

    д). Для ведення контрольних записок залучати кращих суддів, які обслуговуготь змагання.

    е). Внести зміну в програму змагань, якщо в цьому є необхідність.

    4, Заступник головного судді

    4.1. Заступник головного судді разом з головним суддею керує Змаганнями і несе відповідальність за їх перебіг. За відсутності головного судді виконує його обов'язки.

    4.2.3а порученням головного судді аналізує роботу рефері, бокових суддів, керує роботою допоміжного суддівського персоналу.

    4.3.Веде контрольну записку згідно призначення головного судді.

    5. Технічна комісія. Складається з голови комісії, замісника, секретаря та 3-4-х членів Комісії. Технічна комісія назначається Виконавчим комітетом ФБУ на 4 роки, на першому засіданні після конференції і затверджується Радою Федерації боксу України.

    5.1.Технічна комісія дає рекомендації і консультації Виконкому ФБУ.По всіх питаннях статуту та правил Федерації боксу України по організації та проведенні змагань на території України.

    5.2. По всім питанням комісія працює в тісному контакті з іншими комісіями, і виявляє всі недоліки в містах проведення змагань: зали змагань, готелів, кімнати в готелях, ресторани, ринги, прес- центри, допоміжні приміщення для ісполкому, для суддів, для секретаріату, для медкомісії, для зважування, сауни. Провіряє : боксерські рукавиці, маски, бинти, компьютерну апаратуру, гонги, секундоміри, мікрофони для диктора.

    5.3. Технічний делегат на змагання назначається суддівською комісію Федерації боксу України. Оцінює організацію і проведення змагань, виконання правил боксу, ФВУ та АІБА, дивиться який готель, харчування, телебачення та преса, дисципліна учасників і скільки їх. Поведінка глядачів, особливі випадки і оцінка рефері і суддів. Тех.делегат відповідає за проведення змагань так саме, як головний суддя, має мати судівську категорію не нижче міжнародної. Правило 13.

    ХАРАКТЕР І СИСТЕМА ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ. УЧАСНИКИ ЗМАГАНЬ. ДОПУСК ДО УЧАСТІ В ЗМАГАННЯХ

    1. Характер і система проведення змагань.

    1.1. Характер і система проведення змагань визначаюгься Положенням про змагання. затвердженим організацією, яка проводить змагання.

    1.2.Характер змагань. Змагання по боксу розподіляються на:

    а) Особисті.

    б) Командні.

    в) Особисто-командні.

    1.3. В особистих змаганнях визначаються тільки особисті Результати і місця учасників; в командних змаганнях-тільки результати команд-учасниць; в особисто-командних - як особисті, так і командні місця.

    1.4. Система проведення змагань. Змагання проводяться:

    а) 3 вибуванням зі змагань учасника ( команди) після першої поразки.

    б) 3 вибуванням зі змагань учасника ( команди) після другої поразки. Ця система може застосовуватися на змаганнях для боксер!в не нижче 1 розряду, юніорів та дорослих, за участю не більше 8 спортсменів у ваговій категорії.

    в) За круговою системою проводяться тільки командні змагання для юнюрів та дорослих.

    2. Учасники змагань.

    2.1.3а віком учасників змагання з боксу проводяться в таких групах:

  • кадети-більше 15 меньше 17 років.
  • Юніори- більше 17 меньше 19 років.
  • Дорослі- більше 19 до 34 років. 2.2. Юніори більше 18 років можуть змагатися:

    а) Майстри спорту та кандидати - у всіх змаганнях.

    б) Першорозрядники - в змаганнях чемпионату та першості України.

    в) Другорозрядники - в змаганнях обласного масштабу.

    2.3. У змаганнях можуть зустрічатися боксери суміжних розрядів. Першорозрядники можуть зустрічатися з майстрами спорту та майстрами спорту міжнародного класу.

    2.4. У зустрічах боксерів суміжних розрядів і віку умови змагань повинні відповідати тим, які встановлені для більш високого розряду і віку.

    2.5. Учасники змагань можуть виступати не тільки в тій вазі, що строїть в заявці, але і в більш важкшій або легкій ваговій категорії, якщо с вакансії або вільні місця в цих категоріях і час зважування ще не вийщов.

    2.6. В абсолютних чемпіонатах виступаюгь боксери, вага яких понад 81 кг.

    2.7. У матчових зустрічах і класіфікаційних змаганнях дозволяється зустрічатися боксерам суміжних вагових категорій за умови, якщо різниця ваги між ними не перевищує 2 кг.

    3. Допуск до участі в змаганнях.

    3.1. До участі в змаганнях новачків допускаються боксери, які пройшли спеціальний вишккіл впродовж не менш 6 місяців і диспансерізацію за місцем проживання в повному обсязі медично-контрольної карти.

    3.2.Після змагань, в яких боксер провів більш 2 боїв, він допускається до наступних змагань не раніше ніж через 15 днів, а після проведення 5 боїв - не раніше як через 30 днів. Юніори та дорослі в одному туржрі можуть провести не бшьше 5 боїв, за умови наявності двох днів відпочинку між боями.

    3.3. Допуск учасників до змагань робить мандатна комісія, до складу якої входять: представник оргашзації, що проводить змагання, і головний суддя змагань, або його заступник, головний секретар, і головний лікар та представник оргазації, що приймає змагання.

    3.4. У мандатну комісію подаються такі документи;

    а) Дві заявки на участь в змаганнях, завірена лікарем та підписана старшим тренером і керівником оргашзації. Для участі в чемпюнаті та першостях країни, міжнародних турнірах заявка додатково підписується головним лікарем медично-фізкультурного диспансеру.

    б) Документ, який посвідчує особистість боксера та медичний паспорт АІБА спортсмена з записами про його виступи у змаганнях за останні 2 роки. 22

    г) Страховий поліс, для всіх боксерів на змаганнях України та за кордоном.

    3.5. Кожний спорсмен, який виступає за межами країни, повинен мати медичний паспорт, підписаний лікарем, який підтверджує, що боксер перед тим, як виїхати за межі країни, знаходиться в доброму стані, у нього не було ніяких травм, інфекцій або чогось подібного, що заважало б йому боксувати за межами країни.

    3.6. Остаточне рішення про допуск учасника до змагань приймає головний суддя.

    3.7. Першості та Чемпіонати України за регламентом повинні тривати не менше семи календарних днів, якщо учасників бшьше 16 чоловік в ваговій категорії .

    Правило 14. РЕФЕРІ

    Рефері може обслуговувати бій в резинових медичних рукавицях. Головною метою рефері є піклування про здоров'я боксера. Рефері на рингу є офіційна особа, він стежить за точним виконанням правил і чесним перебігом бою.

    1. Для керування боєм рефері використовує команди: "Стоп!", "Бокс!", "Брек!". Команда "Стоп!" подається для зупинки бою, "Бокс!" - для початку або продовженпя бою ! "Брек!" - коли обидва боксери захоплюють один одного.

    2. Рефері повинен: а) До бою перевірити у боксерів рукавиці і одяг, переконатися в наявності усіх бокових суддів, лікаря і секунданта, повідомити головного суддю про готовність до бою і після його дозволу дати команду судді-хронометристу.

    б)3а допомогою жестів і припустимих знаків пояснити боксеру те чи інше порушення правил (додаток 4).

    в) При незначних порушеннях правил рефері повинен зробити зауваження боксеру. Зауваження є природною порадою і робиться для відвернення подальших порушень. Для цього йому не обов'язково зупиняти бій, а вибравши слушний час, нагадати боксеров про порушення.

    г)Після одержання боксером третього зауваження за однорідні порушения правил оголосити йому попередження, а далі при повторному подібному порушенні відразуж дати попередження.

    д) Зробити боксерові попередження, коли він порушує правила, але не заслуговує на дискваліфікацію за це. Попередження повинне бути зроблено чітко і в такій формі, щоб боксер зрозумів його причину і мету. Рефері повинен позначити попередження сигналом руки кожному боковому судді який з боксерів попереджений.

    е) При нокдауні подати команду "Стоп!", показати супернику, в який кут він має йти і почати відлік секунд. Між командою "Стоп!" і рахунком "раз" повинна пройти одна секунда. Рахунок завжди ведеться до "восьми" і в тому разі, коли боксер готовий до бою. Якщо боксер не може продовжити бій, рахунок ведеться до "десяти" і бій вважається таким, що закінчився нокаутом.

    с) Після закінчення поєдннку зібрати і перевірити записки бокових суддів, і, якщо в них є неточності оформлення, повернути для доробки, після чого віддати їх головному судді.

    ж) Піднімати руку переможцю бою після того, як про це було зроблено оголошення,

    3. Рефері має право:

    а) Зупинити бій будь-якої миті, якщо він бачигь, що бій проходить за явною перевагою одного з боксерів.

    б) Зупинити бій будь-якої миті, якщо один з боксерів отримав травму, внаслідок чого поєдинок не може продовжуватись.

    в) Зупинити бій будь-якої миті, коли він бачигь, що боксери ведуть 6ій за домовленостю. В цьому випадку він може дискваліфікувати одного чи обох боксерів.

    г) Оголосити боксерові зауваження, попередження або дискваліфікувати його за порушення правил боксу.

    д) Дискваліфікувати боксера будь-якої миті, якщо він не виконує негайно команди, або його поведінка стосовно рефері носить агресивний характер.

    е) Дискваліфікувати секунданта або його помічника, якщо вони порушують правила, а також самого боксера, якщо секундант або його помічник не підкоряються вказівкам рефері.

    с) Після попереджень або без них дискваліфікувати боксера за грубе порушення правил боксу.

    ж) Припинити бій достроково за обставин, незалежних від учасииків, суддів та секундантів.

    з) 3упинити рахунок при тяжкому нокауті і викликати на ринг лікаря.

    и) У випадку припинення бою рефері повщомляє свое рішення головному судді і тільки після його згоди доводить це рішення до відома кутових суддів.

    і) Якщо під час бою у боксерів виникають незручності з формою, рефері вживає заходи для їх усунення в продовж не більше двох хвилин і продовжує поєдинок.

    Ї)Рефері приймає самостійне рішення в усіх випадках які виникаюп ь під час бою і не передбачені цими правилами.

    Правило 15. БОКОВІ СУДД1

    1. Кожний суддя мусить неупереджено ставитись до своїх обов'язків і визначати переможця згідно правил.

    2. Під час бою він не має права розмовляти з боксерами, іншими суддями, ні з ким іншим, крім рефері. Після закінчення раунду він може указати рефері на випадок, який той не помітив під час бою (невірні дії секундантів, несправний канат, тощо).

    3. Боковий руддя визначає переможця по найбільшій сумі ударів, підраховуючи удари, які дійшли до мети.

    4. Кількість ударів, набраних кожним боксером, позначки про попередження і нокдауни записуються суддею в його записку відразу ж після закінчення кожного раунду.

    5. У випадку помилки у запису боковий суддя робить віповідне виправлення і доводить це до відома рефері. Якщо факт виправлення не був доведений до рефері, записка може вважатися недійсною. Недійсною записка вважається також у таких випадках: коли невірно сумовані бали, що призвело до помилки у визначенні переможця, відсутні позначки про попередження і нокдауни, зроблено два або більше виправлення.

    6. Якщо при відсутності факту порушення правил обидва боксери не можуть продовжувати бій (ушкодження, нокаут), боковий суддя на прохання рефері має проставити удари, які на момент зупинки бою набрав кожен із суперників,і визначити переможця по ударах.

    7. Боковий суддя має право не зараховувати попередження, зроблене рефері, якщо він впевнений, що воно винесене помилково. При цьому в графі "Попередження" ставиться літера "X". Попереджепня з яким суддя згоден, позначаеться літерою "W". В усіх випадках треба указувати, за яке порушення зроблене попередження (використовуються абревіатури назви заборонених дій: НРГ-небезпечний рух головою, УНП -удар нижче поясу, УПК-удар після команди, УГ- удар головою; нокдауни позначаються так- КДН - у голову, КД - у тулуб).

    8. Боковий суддя може самостійно зняти бали за порушення правил, які робить боксер, а рефері їх не бачить і не реагує на порушення. В цьому випадку він ставить літеру "V" і вказує, за що зроблено попередження.

    9.1 Після закінчення поєдинку підраховує загальну кількість ударів, визначає переможця і ставить свій підпис.

    10.При судівстві на електронній машині, всі ці процедури робить машина.

    11. Боковий суддя може залишити свое місце тільки після оголошення переможця поєдинку.

    12. Дозволені витрати рефері і суддів. Рефері і судді маюгь право отримати компенсації за витрачені кошти, за приїзд на змагання і назад. Витрати на готель та харчування, плюс один день до змагань і один день після змагань, мають бути не меньше 50 у.о. на чоловіка. Якщо нема цих умов, виплачуються гроші на додаткове харчування від 15 у.о. Для покриття витрат під часперіоду змагань, судді мають право на одержання кишенькових грошей в суммі 10 у.о. Кишенькові гроші видаються в день прибуття на змагання безпосередньо рефері або судді Оплата за роботу суддів від 20 у.о. за один робочий день.

    Правило 16. ДОПОМ1ЖНИЙ СУДД1ВСЬКИЙ ПЕРСОНАЛ

    До складу допоміжного суддівського персоналу входять такі судді: суддя-хронометрист, секретар, суддя-інформатор, суддя при учасниках, суддя, який видаеє рукавиці, суддя, який виводить боксерів, суддя при табло, комендант змагань.

    I. Суддя-хронометрист під час бою підпорядковується рефері і діє за його сигналами і вказівками. Він повинен:

    а)Сповіщати ударом гонга або іншими сигналами про початок і закінчення раундів, допомогати рефері в рахуванні секунд при нокдауні і нокауті.

    б) Уважно слідкувати за тривалістю раундів і перерви між ними. За 5 секунд до початку раунду подати команду "Секунданти за ринг" і оголосити порядковий номер раунду.

    в)При команді "Стоп!" (за винятком нокдаунів)або за вказівкою рефері враховувати час вимушеної зупинки бою, а після його поновлення подовжити раунд на цей час. Якщо час раунду закінчивсяв момент, коли рефері веде рахунок, сигнал про закінчення раунду подається тільки після команди "Бокс!". Час перерви при цьому не змінюеться і сигнал про початок наступного раунду подається через 1 хвилину.

    г) Якщо один або обидва боксери у фінальному бою знаходяться у стані нокдауна або нокаута в кінці четвертого раунду, сигнал про його закінчення подається незалежно від того, закінчив рефері рахунок секунд чи ні.

    2. Секретар.

    2.1. Секретар працює під керівництвом головного секретаря та його заступника. Він веде протокол змагань і готує усі матеріали до звіту.

    3. Суддя інформатор.

    3.1. Суддя-інформатор підпорядковується головному судді. Він повинен:

    а) Репрезентувати боксерів перед початком бою.У перерві між раундами повідомляти дані про боксерів.

    б) Оголошувати рішення головного судді про переможця.

    в) 3 дозволу головного судді повідомляти глядачам, представникам преси і команд відомості про перебіг змагань.

    г) Після кожного дня змагань передавати інформаційні картки учасників головному секретареві.

    4. Суддя при учасниках .

    4.1. Суддя при учасниках підпорядковується заступникові головного судді змагань. Він повинен:

    а) Заздалегеть попередити боксерів та їх секундантів про вихід на ринг і колір їхнього кута, керуючись складом пар.

    б) Завчасно попередити заступника головного судді про неприбуття боксерів на змагання.

    в) Перед поєдинком перевірити форму спортсменів та секундантів.

    5. Суддя, який видає рукавиці

    5.1 Суддя, який видає рукавиці, підпорядковується судді при учасниках. Він повинен:

    а) Перевіряти довжину та ширину бинтів.

    б) Контролювати правильнють бинтування рук, шнуровку рукавиць, слідкувати за тим, щоб рукавиці для бою не використовувались на спортивних снарядах.

    в)Покласти дві пари рукавиць на стіл головного судді

    6. Суддя, який виводить боксерів.

    6.1. Суддя, який виводить боксерів, підпорядковується судді при учасниках. Він стежить за часом виходу боксерів на поєдинок і супроводжує їх до кута рингу.

    7. Суддя при табло.

    7.1. Суддя при табло підпорядковується головному судді і видає на демонстраційне табло оцінки бою.

    8. Комендант змагань.

    8.1. Комендант змагань підпорядковується заступникові головного судді, керує роботою персоналу біля рингу, радиста, художника-оформлювача. Комендант відповідає за вчасну підготовку місця змагання, приміщень для учасників і суддів, забезпечує нормальні умови для змагань і роботи суддівської колегії.

    Правило 17 Визнання переможців (рішення)

    1. Боксер впродовж дня може виступити тільки в одному бою. У змаганнях будь - якого рангу має бути визначений переможець.

    2. На чемпіонаті України, міжнародних турнірах переможці можуть визначатися за допомогою електронної аппаратури.

    3. Перемога одного боксера над другим може бути такою:

    а) Виграш по очках (балах) - ВО.

    б) Явна перевага - ЯП.

    в) Нездатнюість продовжувати бій - НПВ.

    г) Дискваліфікація суперника-ДСК.

    д) Відмова суперника або його секунданта від продовження бою -ВБ.

    е) Нокаут - НК.

    е) Неприбуття суперника - НП.

    ж) Рішенням головної суддівської колегії - РГСК.

    4. Переможець по очкам визначається : В кожному раунді підраховуються удари боксерів, які досягли без перешкод і без порушення правил, цілі. В кого їх більше, той боксер виграє раунд. В кінці бою удари всіх раундів сумуються.

    5. Переможець, коли різниця між пропущеними ударами досягла 20 ударів у дорослих та юніорів, 15 ударів у жінок та кадетів, при судівстві на електроних машинах. Бій зупиняється і перемога боксера по ударах.

    6. Перемога за явною перевагою присуджується у випадку безперечної фізичної або техничної переваги одного з боксерів.

    7. Перемога через нездатність продовжувати бій надається тоді, коли один з боксерів не в змозі продовжувати бій, а його суперник при цьому не застосовував ніяких заборонених ударів або дій.

    8. Перемога внаслідок дискваліфікації суперника присуджується тоді, коли один з боксерів: одержав трете попередження; грубо ( невмисно) порушував правила; виявив фізичну або технічну непідготовленість. Дискваліфікований боксер не може бути нагороджений яким-небудь призом, медаллю, почесною грамотою або отримати звання на змаганнях, де він був дискваліфікований.

    9. Перемога внаслідок відмови суперника від продовження бою надається в тих випадках, коли боксер або його секундант заявляють про це рефері або секундант викине на ринг рушник (губку)

    10. Перемога нокаутом присуджується боксерові в тому випадку, коли його суперник отримав правильний удар і протягом 10 секунд не зміг продовжити бій.

    11. Перемога за неприбуттям суперника надається у тому випадку, коли протягом 2 хвилин після повторного виклику один з боксерів не вийшов на ринг, або, вийшовши на ринг, виявився не готовим до бою, а також у них випадках, коли суперник був знятий лікарем або не пройшов зважування. В усіх цих випадках рефері ставить боксера у центр рингу і після оголошення переможця піднімає його руку.

    Правило 18. ПІДРАХУНОК ОЧОК

    При підрахунку очок треба ураховувати лише ті удари, які дійшли до мети, а не влучили у захист або пройшли мимо.

    А. Правильні удари.

    1. Удар вважається правильним, якщо він наноситься кулаком у рукавиці тією частиною, що відповідає зап'ястно-фаланговим соглобам.

    2. Удари дозволяється завдавати у передні або бокові частини голови і тулуба вище поясу.

    3. Удари, що завдаються у передні та бокові частини голови, прикриті шоломом, вважаються правильними.

    Б. Незараховані удари.

    1. Удари відкритою рукавицею, боковою або внутрішньою її частиною.

    2. Удари по руках.

    3. Удари, що являють з себе слабке доторкування до плеча або тіла.

    4. Удари з порушенням будь-якого правила. Б. Підрахунок очок.

    1. Підрахунок очок проводиться суддями протягом кожного раунду. I після закінчення кожного раунду кращий боксер завжди одержуе 20 очок, а його суперник настільки менше, скільки він програв. Очки розподілюються на основні та допоміжні. Допоміжні очки нараховуються: за кожен удар, який без перешкод дішов до цілі - одне очко; за кожен епізод ближнього бою, в якому боксер мав перевагу - одне очко; за удар, після якого суперник опинився в нокдауні - одне очко; за попередження, зроблене суперникові- три очки.

    Допоміжні очки перетворюються в основні за таким принципом: одне основне очко - це три допоміжних. Наприклад, одне основне очко за три точних удари, одне основне очко за попередження, зроблене рефері або суддею. В кінці раунду сума допоміжних очок ділиться на три і віднімається від двадцяти - цей результат проставляеться боксерові, який програв раунд. Часто буває так, що кількість допоміжних ударів не ділиться на три. У подібних випадках використовуеться така таблиця: Кількість ударів (ДОПОМІЖНІ ОЧКИ) 1 2-4 5-7 8-10 11-13 Основні очки 0 1 2 3 4

    2. Якщо, після закінчення бою сума очок у обох боксерів буде однакова, то переможцем оголошується той, хто: виграв останшй раунд; явно лідирував і показав кращии стиль або приблизно однаковий рівень у всіх раундах; продемонстрував кращий захист (блокування, ухили та інші захисні дії) внаслідок чого атаки суперника не досягли мети.

    3. При рівності сил суперників у раунді може буги нічийннй результат.

    4. У випадку, коли в фінальному бою в кінці четвертого раунду один чи обидва спортсмени знаходяться в нокдауні або нокауті, а час поєдинку вийшов, суддя-хронометрист подає гонг і переможець визначається по очках.

    5. У двосторонніх командних зустрічах в поєдинку боксерів можє бути нічия, якщо більшість суддів переможця не визначила. після 2000 р. підраховують удари і заповнюють записки, переможець визначається по ударах.

    Правнло 19. ШТРАФНІ ОЧКИ

    А. Зауваження, попередження, днскваліфікація.

    1. Боксер, який не виконує команд рефері, діє проти правил боксу, здійснює поруиюния може одержати озауваження, попередження або може бути дискваліфікований без попередження. Рефері може без зупинки бою зробити зауваження в слушний момент. Якщо він робить попередження, то повинен зупипити бій і указати, яке порушення зроблене, використовуючи при цьому відповідні умовні змаки. Далі він указує боксера, якому зроблено попередження зазначає це усім боковим суддям.

    2. Трете зауваження за одне і те саме порушення правил несе за собою попередження. Якщо рефері зробив попередження за якесь певне порушення і боксер знову робить це ж порушення, йому зразу ж падається ще одне попередження. В одному бою боксерові можє бути зроблено пе більше трьох попереджень. Третє попередження автоматичпо веде до дискваліфікації боксера.

    Б. Заборонені удари та дії.

    1. Забороняється:

    а) Завдавати удари в спину, потилицю, нижче поясу, ногою, коліном.

    б) Завдавати удари головою, плечем, передпліччям, ліктем, внутрішньою частиною рукавиці, ребром або навідліт, після команди "Стоп!".

    в) Робити небезпечні рухи головою, а також нахилятися нижче поясу.

    г) Наступати на ноги суперника, штовхати його, високо піднімати коліно.

    д) Триматися за канати, використовувати їх для нападу, відшговхуватися від них.

    с) Захоплювати суперника, боротися, притискуватися до нього.

    г) Учиняти напад на суперника, якщо він знаходиться па підлозі або підводиться з неї.

    ж)3ахоплювати рукавиці, руки, голову супротивника, натискувати на обличчя, зажимати голову, тримати його і водночас завдавати удари.

    з) Просовувати свою руку під руку суперника.

    1) Тримати суперника на відстані витянутої руки.

    V) Абсолютно пасивнии захист.

    к) Розмовляти під час бою, за винятком заяви про відмову від бою або непорядку у формі чи рукавицях.

    л) Вести пасивний або фіктивний бій.

    м)Спроба прояву агресивності до рефері в будь-який час.

    м) Натирати руки вазеліном або іншими подібними засобами.

    о) Пересувати у роті капу або навмисне її викидати.

    2. Боксерові, який завдав заборонений удар або здійснив заборонену дію, може бути зроблене зауваження, попередження або зараховано поразку через дискваліфікацю.

    .1. Кожен боксер несе відповідальність за поведінку свого секунданта.

    4. Якщо рефері вважає, що порушення було зроблене, але він його не помітив, то він може проконсультуватися про це з суддями.

    Правило 20. НОКДАУН I НОКАУТ

    1. Боксер вважається у стані нокдауна, якщо:

  • - він торкається підлоги будь-якою частиною тіла внаслідок удару чи серії ударів;
  • - випав повністю або частково за канати внаслідок удару чи серії ударів;
  • - внаслідок сильного удару він не впав, не лежить на канатах, але знаходиться у напівнепритомному стані і не може, на думку рефері, продовжувати поєдинок.

    2. При нокдауні рефері дає команду "Стоп!" і починає вести рахунок. Між командою "Стоп!" і рахунком "Раз!" має минути одна секунда. Рефері рукою показує кожну секунду так, щоб боксер міг бачити їх ВІДЛІК, його суперник мусить відразу війти у нейтральний кут рингу. Якщо він цього не робить, рефері продовжує рахунок без зупинки, а порушник одержує попередження.

    3. Команда "Бокс!" не може подаватися раніше рахунку "вісім", навіть якщо боксер готовий вже продовжувати бій.

    4. Якщо після рахунку "вісім" спортсмен неспроможний продовжувати поєдинок, рефері лічить до "десяти" і словом "аут" фіксуе, що бій закінчився нокаутом.

    5. Якщо один або обидва спорсмени у фінальному бою знаходяться у стані нокдауна чи нокаута в кінці останнього раунду і час поєдинку вийшов, а рефері веде рахунок, то сигнал про закінчення бою подається незалежно від рахунку і переможець визначається по очках.

    6. Якщо боксер знаходився у стані нокдауна і бій продовжився після рахунку "вісім", але боксер впав знову без удару, рефері повинен поновити рахунок починаючи з "восьми".

    7. У випадку, коли обидва боксери водночас знаходяться у стані нокдауна, рахунок має продовжуватися доти, доки один з них знаходиться у цьому стані. Якщо ж оба боксери знаходяться у нокдауy до рахунку десять , поединок зупиняеться і рішення приймається після підрахунку очок, які набрав кожен спортсмен на момент зупинки бою.

    8. Якщо боксер знаходився у стані нокдауна тричі в одному раунді або чотири рази впродовж бою, рефері повинен зупинити поєдинок за рахунок явної переваги. Рахуються тільки ногдауни, які зроблені без порушень правил, тому може бути в раунді 4 а в бою 5 нокдаунів.

  • Следите за нами на:
    Контакты
    +38 067 936-51-97
    2001newstars@gmail.com
    Наши партнеры
    Мирец Виталий
    Блоги


    Блог о боксе Рдна Скело